Дайте обедното меню насам!

admin
Food photo created by senivpetro – www.freepik.com

Казват, че менюто е най – силната реклама на един ресторант. Планирането му е въпрос на стратегия и залог за успех. Има някаква заигравка в очакването на обедното меню на любимия ресторант, в избора от току-що сготвени домашни гозби и пълната чиния, която носи удовлетворение и уют. Обедното меню всеки ден е нашата творческа ръкавица, хвърлена към вас, към вашия вкус и апетит. Нашето желание в ресторант Корона винаги е било да намерим баланса между нови и обичани рецепти, класика и творчески хоризонти за тези, които имат любими ястия и за тези, които обичат да откриват нови кулинарни светове.

Знаете ли, че храненията през деня не винаги са били три на брой и че има държави, където и до днес обядът не се приема за основно хранене. Оказва се, че похапването по пладне е сравнително ново явление от началото на 20-ти век. Времена, в които по – голямата част от населението се труди на полето или във фабрики по 10-12 часа на ден. Днес съвременният човек не пропуска обяда, работи много по-малко и е заобиколен от изкушения, които може да консумира по всяко време на деня. Защо се е появил обяда и други истории ще ви разкажем сега, така че “ Дайте обедното меню насам…!”

Преди да се изобрети електричеството денят на хората е бил зависим от слънчевата светлина. Ставали в ранни зори, закусвали, за да имат енергия през деня и са приключвали своята работа със залеза на слънцето и с ранна вечеря преди лягане. През тежкия ден са прогонвали глада с парче хляб или сирене. С появата на електричеството и изкуствената светлина, богатите и аристократите в Европа започват да вечерят по-късно. Така се появява нуждата от по-леко хранене през деня. Но самата дума “ обяд “ е рядко използвана дума до 19-ти век.

През периода на индустриалната революция, работникът имал дълъг работен ден и ранната вечеря била невъзможна. Започнал да носи на работа сандвичи, приготвени от най – евтините продукти. Скоро се появяват и автоматите за сандвичи. Обядът се възприемал като бързо хранене навън, често в ресторанти подобие на днешните за бърза закуска, където бързо изяждаш поръчаното и освобождаваш място за следващия. През годините на репресия в Англия ябълката била единственият обяд на търсещите работа, а земята се скривала под нейните огризки.

Гледайки недохранените ученици един милостив американски кмет, наредил децата да се събират в училище и да се хранят с меню, за което осигурил съфинансиране. Към съдействието на благотворителни организации, родителите доплащали символична сума. На места децата срещу свършена работа получавали храна и образование. Неговата инициатива проправила път и в други училища и така се наложила системата за училищен обяд.

В много държави като Холандия, Дания, Белгия, Норвегия, САЩ, Канада е прието за обяд да се консумира сандвич, който залъгва глада през деня, а по – късно вечер е последван от обилна вечеря. Докато в Германия, Полша, Унгария и други източноевропейски държави обядът е горещо ястие, което включва супа и основно ястие. В България класическият обяд е първо супа, второ основно ястие, което за някои включва задължително месо и трето десерт, по възможност с кафенце! Е, хайде, дайте го това обедно меню на ресторант Корона насам!!! 🙂

Заповядайте в ресторант Корона в местата на открито, според актуалните мерки за безопасност!

Възползвайте се от безплатната доставка на обедно меню в цял град Плевен!

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url