Давате ли бакшиши? Нека поговорим открито за тях!

admin

Давате ли бакшиши? Одобрявате ли допълнителното възнаграждение за обслужването в ресторантите? Като че ли в България за бакшиша не се говори открито и рядко се очаква. Като елитен ресторант в сърцето на град Плевен, в ресторант Корона се стремим да ви предлагаме качествено обслужване и мнението ви за нас е много важно. Бакшишът отчасти е начин да оцените сервирането и отношението, което получавате. Решихме да разнищим тази тема, защото ни е интересно откъде идва бакшиша и какво стои зад цялата култура на даване срещу обслужване.

Бакшишът най – общо е сума дадена на ръка над тази, която е уговорена. Произходът на думата идва от Персия и означава “ давам даром “ или “ давам допълнително “. Може би за това обслужването в цивилизованите арабски държави е повече от отлично, а доволният клиент е най – добрата им реклама. Съответно бакшишът е очакван, включва се в сметката или се разчита на кутии за допълнително възнаграждение. 

Даряването в тези държави често е двупосочно и дава удовлетворение и на двете страни. Например в Турция към това, което сте поръчали често добавят и нещо допълнително – чай, плодове или сладки. Докато на запад, бакшишът се свързва по – скоро с християнската щедрост или по – точно с подаянието. За това в европейските страни, където е законово регламентиран на него се гледа с добро око за разлика от тези, където не е.

Различни източници спорят за зараждането на бакшиша. Едните твърдят, че това се е случило в аристократичните среди в Англия през 16-ти век, където прислугата получавала щедри суми от гостите на своите господари. Други спорят, че в английските таверни през 17-ти век бързината на сервитьорите се поощрявала с монети. Порядки, които са се превърнали в регламентирана практика в Англия и САЩ.

Днес в много европейски държави като Англия, Франция, Ирландия, Италия, Испания и Португалия бакшишът е приет в ресторантите и често се включва в крайната сметка. Възлиза на 3 до 15 % и понякога се оправдава като такса за покривка, хляб или вода. Можете разбира се към включения бакшиш в сметката да добавите още някое евро.

В азиатските страни бакшишът е противоречива тема. В Китай и Япония награждаването за добре свършена работа може да ви създаде неприятности. Смята се за унизително и за намек към обслужването, което за тях трябва винаги да е на ниво. Сервитьорите се обучават да отклоняват опитите за даване на бакшиш. 

Изследвания направени във връзка с отношението на различните страни към допълнителното плащане, показват че колкото по – екстровертни са чертите на нациите, толкова по – склонни са да награждават хората, които ги обслужват. Доказано е още, че по – общителните хора оставят и по – голяма сума.

Звезди като Джони Деп, Сара Джесика Паркър и Тейлър Суифт са известни като щедри клиенти, оставяйки бакшиши от 500 до 5000 долара. А какво ще кажете за 3 млн. долара? Въпросният бакшиш е увековечен в американския филм “ Това може да се случи на теб “. Героят на Никълъс Кейдж вместо бакшиш предлага на сервитьорката да попълнят заедно лотариен билет, който печели 6 милиона долара. Парите си разделят както е станало наистина, но между тях не се развива романтичната история от екрана.  

В заключение ще кажем, че преди всичко бакшишът е доброволна проява на благодарност. Начин да възнаградим тези, които ни обслужват и да покажем преди всичко уважение към работата им. На вас оставяме допълнителните коментари!

Заповядайте в ресторант Корона!

Не пропускайте обновяващото се всеки ден обедно меню.

Очакваме ви на вечеря, събиране с приятели или семейство в уюта на ресторант Корона.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url