admin

След страхотната винена вечер продължава над нас да се рее облакът от аромати и вкусове. Надяваме се, че малките празници в ресторант Корона имат силата да разведряват, да разчупват есенното елегично настроение и да превърнат една вечер в приказка за цветни ястия и божествени вина. След такива апетитни комбинации със сигурност остава кулинарна енергия и желание за правилно съчетание на напитката на боговете с любимите ви ястия. Сега може да разберете повече за перфектното комбиниране на различни сортове вина с многообразието от продукти и подправки.

Отправна точка в успешната комбинация е решението коя част от ястието искате да акцентирате като вкус. В салатата, предястието или основното ястие може да насочите вниманието към основния продукт, гарнитурата, соса и дори подправките. Как? Като ги съчетаете успешно с идеалната им винена половинка. Ето няколко от популярните сортове вина в България и съвети за вкусно партньорство.

Совиньон Блан

Обичано и популярно бяло вино в България, което се отличава с висока киселинност и цитрусов аромат. Чудесен партньор за по-леки ястия с пилешко и пуешко месо, бели сирена, бели риби, миди и суши. Ако добавите вкус на цитрус в соса със сигурност виното ще подчертае тази ви идея. При ястия с билки и подправки като див лук, естрагон и кориандър Совиньон Блан ще вдигне вкуса на друго ниво. 

Шардоне

Класическо бяло вино, чиято киселинност е идеална за ястия с кремообразна текстура като меки и полумеки сирена, морски дарове, мазни риби, сметанови сосове и песто. Това вино смело се противопоставя на различни ястия и вкусове, което го прави отлична половинка на повечето меса и ядки. Подчертава билки и подправки като естрагон, сусам, босилек и плодове и зеленчуци като картофи, ябълки, тиква и манго. Шардонето е силен партньор, за това внимавайте да не засенчи ястие с по – фин вкус. 

Ризлинг

По – непопулярно и по-рядко срещано бяло вино, което се отличава с висока захарност и киселинност. Балансът на двете го прави изключително подходящо за трапезно вино. Ако ви попадне, не се страхувайте да го опитате, то е отлично за комбиниране с пикантни ястия като тайландска кухня, индийска кухня, пушени меса, гъши дроб, гауда, люти чушки, розмарин и джинджифил. Виното Ризлинг демонстрира доминиращ вкус и властващ аромат за вкусно сдвояване с морски дарове, лаврак и пъстърва.

Сира

Насладихте ли се на червено вино Сира на винената вечер на изба Кортен? Ако да, значи знаете, че е отлично с патешки дроб и маскарпоне. Характерното за това вино е пиперът, който се усеща на финала на вкуса му. Ето защо е страхотно за изпиване с ястия с билки и подправки, особено риган и салвия. Перфектен балансьор за силни на аромат сирена като чедър и сини сирена, пикантни колбаси, тежки червени сосове, барбекю сос, десерти с ревен или кафе. Избягвайте да го пиете с леки ястия, ще се разочаровате!

Мерло

Мерлото е като синоним на домашното червено вино в България, познат вкус на плътно червено вино със стегнат вкус. Никой няма да изненадаме като кажем, че се пийва много добре със свинско, телешко и агнешко месо. Месата на скара, дори и риба са му любимите партньорки. Комбинира се перфектно с италиански твърди сирена, сос болонезе и беарнез, тъмен шоколад ( задължително с мерло с по-сладък вкус) и горски плодове. Или най – добре с нарязан суджук 🙂

Каберне Совиньон

Наситено червено вино с висока киселинност и танини, което често присъства в купажи. Узрялото вино има аромат на касис, черна боровинка, мента и евкалипт. Пивко и подходящо за сирена като чедър, камембер, сини сирена, червени меса и риба тон. Изпъква с ястия с броколи, домати, розмарин, мащерка, риган, кафяви сосове и горчиво-сладък шоколад. Хубавото Каберне Совиньон е отлежалото, което не се съчетава добре със силно редуцирани сосове, но пък лесно омеква в комбинация с орехи.

Във виното е истината, а в правилната комбинация перфектната вечеря. А тя понякога е субективно понятие, за това консумирайте умерено и според вашия вкус.

Заповядайте в ресторант Корона на чаша вино и вкусно мезе!

Винаги можете да се обърнете към нашите сервитьори да ви насочат към отбрани вина и идеалната им половинка, защото виното е страстен танц за двама 😉

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url