Гергана Димитрова

Жегите са в разгара си, уикенда е тук, това е и причината да ви запознаем с няколко класически коктейли, които може да приготвите вкъщи!

Историята на коктейла започва преди двеста години . Негова родина е Америка.
Първият писмен документ, в който думата коктейл е употребена , е нюйоркското издание „The balance“ от 1806 г. , където коктейлът е определен като „стимулираща напитка, съставена от силни алкохоли, захар и горчиви настойки.“

Понятието коктейл се свързва с етимологията на английската дума cock tail – петльова опашка. Според някои  проучвания е измислен от американски кръчмар, който събирал, каквото остане по чашите в порцеланов чайник с форма на петел и после предлагал сместа на нови клиенти. Според друга версия откривателят е Джеймс Фенимор Купър в „Последният мохикан“. През 1779 г., в разгара на Войната за независимостта, вдовицата Бетси Фланаган държала кръчма в Йорктаун, където често се отбивали офицери от армиите на  Вашингтон и Лафайет. Една вечер младата кръчмарка откраднала няколко петлета от курника на своя съсед англичанин и ги сготвила на офицерите. На финала поднесла и питиета, украсени с пера от опашките на петлите. Всичко завършило с възторжения възглас: „Vive le cocktail!.“ Според трета версия модата да се пият коктейли е пренесена в Америка от френските войници на Лафайет, които имали обичай да смесват вино с друг алкохол и наричали напитката Coquetel.

Някои смятат за първообраз на коктейла английският пунш, пренесен от Индия през XVIII в. От онова време е известна следната рецепта. В подходящ съд се смесват 1200 бутилки ром, 1200 бутилки вино, 400 л гореща вода, 500 кг захар, сокът от 1600 лимона и подправки. Човек в малка лодка от слонова кост плува отгоре и разбърква пунша със специално весло. Празникът на англичаните в Индия завършва, когато поканените 600 гости изпият всичко.
Коктейлът се разпространява в САЩ в средата на XIX век . От тогава се записва огромната до днес барманска литература. Първата книга за коктейли е издадена от калифорниеца Джери Томас през 1862 г. и се казва „Bon vivant’s guide, or how to mix drinks“. Двадесет години по-късно Хари Джонсън издава в Ню Йорк наръчника „The New and Improved Bartender’s Manual, or How to Mix Drinks in the Present Style“. За най-популярният коктейл по това време – мартини се преписва авторството на сеньор Мартини, барман в нюйоркския хотел „Никърбокър“ през 1860 г.
Истинският бум в разпространението на коктейла настъпва в годините на Първата световна война. Стимул бил сухият режим в Америка, който развил въображението както на контрабандистите, така и на консуматорите.

Екзотиката на коктейлите не е само в смесването на съставките, но и в измислянето на ефектни имена. Известни са заглавия като „Меча лапа“, „Ударът на плантатора“, „Дълъг крив нож“, „Секс на плажа“  и много други.

Другота емоция е в откриването на предпочитано съотношение. В автобиографията си Луис Бунюел описва своето мартини с джин „Гордънс“, вермут „колкото слънчев лъч“, капка ангостура, лед и всичко това в пренощували във фризера чаши. Коктейлите често били кръщавани на знаменити личности. По-късно идват по-неутралните заглавия като Sex on the beach или Kamikadze.

Комбинацията водка с доматен сок била известна преди повече от век, но едва през 1921 г. някакъв парижки барман добавил сол, черен пипер и уочестър сос. След това в Ню Йорк коктейлът „Блъди Мери“ бил дооформен с табаско. Твърди се, че е кръстен на актрисата Мери Пикфорд, но това не пречи мнозина да го свързват с дъщерята на английския крал Хенри VIII.

У нас в миналото коктейлите винаги са били смятани за дамски, т.е. несериозни питиета, които не могат да съперничат с класиката в жанра ракия със салата. В днешно време расте популярността на заведения специализирани в приготвянето на коктейлите. @kulinari.net


Ето и предложенията, които предлагаме да опитате!


ГИМЛЕТ

Гимлет е класически коктейл с джин (или с водка, за предпочитане не и с двете, ако не искате да се натряскате много стабилно), който е приятно кисел и силно освежаващ. В неговия по-летен вариант може да добавим обаче още малко вкус и аромат, които да засилят това усещане за свежест.

Какво ни трябва за целта (за една чаша):

 • 50 мл джин
 • сокът на половин лайм
 • 30 мл сода
 • 10-15 мл захарен сироп
 • 3 листенца пресен босилек или един стрък розмарин
 • 2 големи резенчета краставица

Опцията за захарния сироп е по желание. Ако предпочитате напитката по-кисела и не толкова сладка, също може да се върже перфектно с цялата концепция. Комбинацията от киселината на лайма и специфичния аромат на краставицата и на босилека/розмарина (и двете са подходящи и придават различен дух на питието) придобиват интересен и леко екзотичен елемент на коктейла.

Има и специални джинове с вкус на краставица, които допълнително да застъпят нейното усещане и да му придадат повече плътност. Със сигурност обаче този коктейл ще ви изпрати в подходящото за едно такова жегаво време състояние.

ЛИМОНАДА С ВОДКА

Рецепти за домашна лимонада, може да откриете в блога ни 🙂

Прясно приготвена домашна лимонада с нещо отгоре, приятният вкус на водката, който да дразни езика и да освобождава съзнанието от оковите на ежедневието. Комбинацията не е толкова типична за нашите ширини, но това не пречи човек да пробва.

Какво ни е нужно за тази напитка (1 кана):

 • Прясно изцеден сок от един лимон
 • Прясно изцеден сок от два лайма
 • 100 мл водка
 • 700 мл сода
 • захар/мед на вкус
 • 2 листа от пресен босилек
 • Лед

За да усетите най-добре смесването на вкусовете, оставете каната за 15-20 минути някъде на студено място, преди да започнете да наливате в чашите. Крайният резултат е една много приятна и много ароматна комбинация, която гали небцето и дава енергия да се справим с останалата част от деня.

И последно предложение…

ЛОНГ АЙЛЪНД

Навън може да е 40 градуса, но какво ти пука, когато и в теб е толкова. А с Лонг Айлънд нещата определено стават градусови.

Какво ще ни трябва (за една чаша):

 • 20 мл водка
 • 20 мл бял ром
 • 20 мл текила
 • 20 мл джин
 • 20 мл трипъл сек ликьор
 • 20 мл захарен сироп
 • 20 мл сок от лимон
 • Кока кола, докато напълни чашата
 • лед

Да, това е коктейл скоросмъртник. За него ви трябва голяма чаша, доволно количество лед и солидна доза вяра в утрешния ден. Или желание да го пропуснеш – зависи от настроението. Съставките се смесват в чашата и се разбъркват с онази дълга коктейлна лъжица. Украсява се с обелената кора от лимона. Пие се бавно, в опит все пак да избегнеш утрешния махмурлук, но с удоволствие.

@webcafe.com

Надяваме се, че сме били полезни в идеите 😉 за уикенда, а и не само (може и за отпуската)

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url