Българките, които оставиха отпечатък в историята и сърцата ни

admin

Смели и жертвоготовни, някои българки бележат историята с делата си, дават пример на мнозина да поемат съдбата си в свои ръце и да променят статуквото – хайдутки, войводи, съпруги, майки, учителки и баби. Достойно наследство на съвременните българки, които днес свободно избират професията и партньора в живота си. В смутния месец март на карантина и всеобща паника, в ресторант Корона избираме да се разведрим и разсеем със статия за българките, които са живели достойно и са оставили незабравим отпечатък в българската история. За българките днес, които прескачат границите, разчупват предразсъдъците и се заявяват като съвременни героини. Ето кои са те:

Смелите българки оставили отпечатък в българската история

Всички сме учили за Райна Княгиня, която ушива знамето за априлското въстание. Това, което е по – малко известно е, че целият й живот е бил отдаден на България. След погрома на въстанието, тя е заловена и подложена на изтезания, докато не я освобождават дипломати. Завършва медицина в чужбина и се завръща в България, за да работи като акушерка. По – късно учителства и помага на 32 сирачета от Панагюрище да започнат живота си в Русия. Отглежда петима сина и едно осиновено момиченце. Доживява до 61 години достойно отдала живота си за благото на България.

Баба Тонка е безстрашната българка от Русе, която финансира и действа като куриер и организатор в русенския революционен комитет. Дава на освободителното движение четирима сина, които участват смело в революционните чети и казва, че и още толкова да има, пак ще ги накара да носят българското знаме. Изключително буйна и самостоятелна още от девойка, Тонка противно на обичаите сама избира съпруг. Ражда 12 деца, от които 7 остават живи. Подкупва с приказки, с пари и заменя смъртни присъди със заточение. След освобождението получава пенсия за заслуги към Отечеството, която дарява за учебници за бедни ученици.

Анна Лабрева е една от непознатите знаменити българки. Родена преди 125 г. във времена, през които жената е била преди всичко майка и стопанка на къщата, Анна Ламбрева е първата българка, която обикаля света. Въпреки бедния си произход, тя работи и спестява всяка стотинка, за да успее да завърши медицинско си образование. Една съдбовна вечер спасява живота на англичанин от Нова Зеландия, което ще сбъдни мечтите й да отиде да види как е на ” другото място ” . За да й се отблагодари, той я кани с 3-месечен билет в Нова Зеландия да му гостува, а по – късно да се грижи за дъщеря му. Така започва живота й на пътешественичка, през който тя ще бъде отдадена на професията си и на приключенията.

Днешните българки, които не познават граници и ограничения

През 2019 г. Кристалина Георгиева напусна управлението на Световната банка и зае шефския пост на Международния валутен борд. През същата година, класацията на Форбс за 100-те най – влиятелни жени, оглавявана за 9-та година от Ангела Меркел, й отрежда 15-та позиция. Висок рейтинг, който я нарежда пет позиции преди американската водеща Опра Уинфри и 25 позиции преди английската кралица. За нея пишат, че не се бои от Доналд Тръмп и налага свой нов стил в политиката. В интернет пространството ще намерите мнението й по най – наболелите проблеми в световен план.

Стефани Станчева е усмихнатото момиче, което обявиха преди година, че е станала професор в Харвард и съветник на правителството на Франция. Френското издание ” Льо Монд ” я избира за най – добър млад икономист сред 49 кандидатури. Само на 33 години, Стефани Станчева споделя, че никога не се е стремяла към Харвард, единствената й цел е била да напише възможно най – добре научните си работи. Очакваме още успехи от младата умна и успяла жена.

Миналият месец българката Райна Косева се прочу с приземяването на самолет в окото на бурята Сиара в Лондон. Майка на три деца и пилот с опит от над осем хиляди часа летене, нашенката се справи със ситуацията с хладнокръвие и професионализъм. Райна Косева мечтаела да се занимава с медицина и съвсем случайно открила съдбата си в пилотирането. Днес разчитаме на способната българка при полети в България и чужбина. 

Дано да сме успели да ви разсеем от лошите мисли. Ресторант Корона продължава да готви за Вас с много желание и творчески ентусиазъм. Съобразявайки се с мерките за ограничаване на вируса, ние затваряме вратите на ресторанта, но не и кухнята. Ще доставяме любимите Ви ястия с помощта на FoodPanda, за да носим радост и разнообразие в дните на карантина. #StayHome, Oстанете вкъщи и бъдете здрави.

Вашият коментар

Вашият коментар*

Name*
Email*
Url